Ne pare rău, știrea este una falsă...

Spotul video prezent în știre reprezintă un exemplu clasic de manipulare a informațiilor și de dezinformare. Acesta este creat din colaje audio, rupte din context și lipite pentru a altera mesajul general. Revitalizarea zonei râului Bâc este proiectul de diplomă a lui Liviu Vovc din 2014, fără legătură cu soluțiile propuse în cadrul lansării programului lui Andrei Năstase. La eveniment, Liviu Vovc prezintă foarte clar soluțiile pentru fluidizarea traficului:

  1. Prelungirea străzii Albișoara spre strada Mesager
  2. Extinderea străzii Petru Rareș până la cercul de la Visterniceni și soluționarea la trecerea la nivel cu calea ferată
  3. Crearea centurii interne și externe pentru a scoate traficul din zona centrului istoric.

Sursa

Știrea a apărut pe 02.05 pe portalul „știripespuse”. Portalul promovează activ știri false, nu are date de contact ale redacției, se dorește a fi anonim. „Știrile” plasate nu respectă normele deontologice ale jurnalismului, nu oferă dreptul la replică și nici nu sunt documentate corect. Portalul este creat pentru a manipula opinia publică.

Știrea în original și comentariile noastre

Platforma DA în frunte cu Andrei Năstase, candidatul unic al forţelor antioligarhice la alegerile din capitală, a organizat azi o conferință de presă în care s-au prezentat soluții concrete pentru fluidizarea traficului rutier în oraș. Năstase vine cu un proiect în premieră pentru Chișinăutransformarea râului Bâc într-un râu navigabil. Până acum nici un politician nu s-a gândit la un asemenea plan de infrastructură urbană.

Ce a menționat Andrei Năstase cu adevărat?

În loc de „un proiect în premieră pentru Chișinău”„o soluție  rapidă de optimizare a traficului rutier”
În loc de „transformarearâului Bâc într-un râu navigabi”„Prelungirea străzii Albișoara până la strada Mesager. Prin construcția acestei porțiuni de drum de aprx. 1km și reabilitarea întregului tronson, realizăm mai multe beneficii în interesul cetățeanului.”

„Pentru fulidizarea traficului rutier, o parte din transportul public va fi mutat pe Bâc. În acest sens, eu propun construirea unui port maritim – Portul Internațional Chișinău! Acest proiect de anvergură va costa bugetul municipal un miliard de lei, dar beneficiile vor fi pentru generații întregi”, a declarat optimist Andrei Năstase, live pe privesc.eu. Mai mult, Andrei Năstase promite redenumirea Bâcului în Râul Unic – de la candidatul unic. || Comentariul redacției filtreaza.info:  Nici vorbă de așa ceva!

Nu vom împrumuta pentru asta bani de la bănci. Și așa moldovenii sunt datori pentru că hoții de la guvernare au furat miliardul. Vom tăia pentru acest proiect bani din alocațiile pentru copii și bătrâni, vom reduce bugetul pentru reparația străzilor, dar în schimb vom avea un Bâc navigabil și un Port Internațional în inima Chișinăului. Mai bine sărac, fără datorii, decât bogat pe credit”, a declarat pentru Jurnal TV, Alexandru Machedon, șeful staff-ului electoral al lui Andrei Năstase.

Ce a menționat Andrei Năstase cu privire la costurile proiectului?

„Realizarea acestui proiect important nu necesită alocarea unor sume exorbitante. Noi am identificat resursele necesare pentru întreg volumul de lucrări.” Ce a spus A. Slusari: „Costul acestui proiect este de aprx. 200 mln de lei. Principala sursă de finanțare ar fi gestionarea corectă și mai eficientă a patrimoniului municipal. Vom închide robinetul împrăștierii bunurilor municipale la prețuri simbolice.”

De menționat că Năstase nu vine în fruntea Primăriei pentru un singur an, candidatul forţelor antioligarhice este gata să conducă capitala până în 2023.

Așa să ne ajute Dumnezeu! || Comentariul redacției filtreaza.info: Nu se precizează cine e autorul acestei fraze. Presupunem că formula de final aparține autorilor știrii, care se roagă să fie ajutați în propagarea știrilor false.

Comments

comments